SENI MALAYSIA

ANDA PASTI TERPESONA DENGAN VISUAL ARTIST WANITA INI

Apabila bercakap tentang Visual Artist, pasti ada sesetengah orang akan sinonimkan pengkarya dengan pakaian yang penuh dengan cat, kotor, berhabuk, dan ada yang beranggapan pengkarya mempunyai penampilan yang kusut masai, tapi jangan terkejut kerana penampilan visual artist wanita ini akan membuatkan anda terpesona.

Sofia Haron

Siapa je kan yang tak kenal Sofia Haron dalam kalangan visual artist tempatan kini. Sofia atau lebih dikenali sebagai Opi bukan sahaja memiliki rupa diri yang ayu malah memiliki bakat yang besar dalam bidang seni tempatan. Opi berumur 26 tahun dan dia merupakan bekas pelajar di UiTM Melaka dan UiTM Shah Alam. Jika korang mahu kenali Opi serta melihat karya-karya seninya, korang boleh melawat ke instagramnya @sofiaharon.

Raimi Safiqah Sani

Artis muda yang semakin meningkat naik namanya iaitu Raimi Safiqah Sani atau lebih dikenali dengan nama Raimi Sani dalam kalangan artis. Jika korang melihat karya seni gadis muda ni mesti korang sukar percaya. Karya seninya sangat sangat terperinci dan penuh ketelitian. Lukisannya secantik pelukisnya. Hehehe.. Beliau merupakan bekas penuntut di UiTM Seri Iskandar dan UiTM Shah Alam pada tahun 2015. Pamerannya yang baru saja lepas iaitu ‘Filling The Void’ di Galeri G13, Kelana Jaya pada April lepas. Jika korang ingin melihat gambar-gambar lukisannya dengan lebih banyak, korang boleh melawat ke akaun instagramnya di @raimisani.

Anisa Abdullah

Anisa Abdullah antara nama-nama artis muda yang terkenal di Malaysia. Mendapat gelaran nama ‘Anis Arab’ kerana wajahnya kelihatan seperti seorang wanita Arab. Anisa merupakan bekas penuntut diploma dari Ikip College Kuantan, Pahang. Kemudian beliau menyambung pelajarannya di peringkat sarjana muda di UiTM Shah Alam dalam bidang Seni Halus. Karya lukisannya sangat menarik kerana beliau gemar menggunakan teknik kolaj di dalam lukisannya. Bagi korang yang tak tahu apa itu teknik kolaj, korang boleh melawat ke akaun instagramnya iaitu @anisaarab.

Tham Yoke In (Yuki Tham)

Gadis berbangsa Cina muaalaf, Tham Yoke In atau dikenali sebagai Yuki Tham merupakan seorang pelukis yang dilahirkan dari Dasein Academy of Art. Beliau berumur 26 Tahun. Sebut saja nama Yuki Tham, pasti ramai yang membayangkan lukisan figuranya yang lebih ke arah realistik. Gadis comel berasal dari Johor ini mula bergiat aktif dalam dunia seni Malaysia sejak tahun 2013. Jika korang nak tengok lukisannya yang gempak-gempak, korang boleh la usya di instagramnya @yukitham_art.

Zarina Abdullah

Wajahnya ayu ala-ala gadis Pakistan, Zarina Abdullah, 36 tahun mula bergiat aktif dalam bidang seni sejak tahun 1999. Beliau juga merupakan seorang pelukis yang lahir dari UiTM Shah Alam dalam bidang seni halus. Zarina memperoleh Pameran Solo di Pusat Pameran Seni NSTP pada tahun 2005, bertajuk “SWEET CARGO”. Antara kemuncak kerjaya beliau ialah memenangi Hadiah Utama NOKIA ART AWARD pada tahun 2002. Anda boleh melihat karya-karyanya yang “superb” di akaun instagramnya @zarina_abdullah81.

Jadi apa pendapat anda, anda terpesona tak? Tinggalkan komen anda di bawah dan jika anda ada pendapat jangan lupa untuk emailkan kepada kami di artspace.my@gmail.com

Kumpulan Seni Malaysia

MATA HATI : For Your Pleasure

Berdaftar sebagai koperasi, MATAHATI adalah kumpulan yang ditubuhkan oleh pelajar-pelajar dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang menghabiskan pengajian bersama-sama pada tahun 1991. Pada mulanya kumpulan ini bermula dengan 7 orang ahli, dan ketika kumpulan ini berkembang, ahlinya berkurang menjadi 5 orang sahaja: Ahmad Fuad Osman, Ahmad Shukri Mohamed, Bayu Utomo Radjikin, Hamir Soib dan Masnoor Ramli Mahmud. Matlamat kumpulan ini berfungsi sebagai struktur sokongan kepada artis, sebagai wadah untuk idea-idea dan kaedah kerja yang baru, atau pertolongan kepada sesama sendiri. Mari kenali artis-artis yang hebat ini.

 

AHMAD FUAD OSMAN

Dilahirkan pada tahun 1969, Ahmad Fuad meninggalkan kampung halamannya di Baling, Kedah pada tahun 1987 untuk mendapatkan ijazah dalam bidang Fine Art di Universiti Teknologi MARA UiTM dan mendapat kelulusan Sarjana Muda Seni Halus pada tahun 1991.

Karyanya bukan sahaja mendapat perhatian di dalam negara sahaja malah di seluruh dunia dan dipamerkan di institusi besar seperti Galeri Seni Visual Negara dan Galeri Petronas Malaysia; Tacheles Berlin, Jerman; Muzium Seni Metropolitan Seoul, Korea; Muzium Seni Singapura; Pusat Seni Gertrude, Melbourne, Australia; Muzium Seni Guangdong China; Muzium Seni Yokohama, Jepun; Manes Gallery, Republik Czech; Galeri Red Mill, Vermont USA, dan banyak lagi galeri dan muzium.

Majoriti karya-karyanya lebih memfokuskan keperibadian sendiri dan juga persekitaran dan kehidupan hariannya. Menurut Ahmad Fuad, pendekatan beliau dalam seni tidak semestinya hanya untuk bercerita, kadang-kadang, ia bertujuan untuk membangkitkan emosi dan persoalan. Dia sentiasa percaya bahawa seni mempunyai keupayaan untuk membantu kita mengubah, bergerak, belajar, berkembang, membebaskan, mencerminkan, meninjau, menganalisis, berkongsi dan hidup.

Hasil Seni Ahmad Fuad Osman

SYHHH..! DOK DIAM DIAM, JANGAN BANTAH. MULUT HANG HANYA BOLEH GUNA UNTUH CAKAP YAAA SAJA, BAGHU HANG BOLEH JOIN DEPA…SENANG LA JADI KAYA —– Oil on canvas | 244cm x 244cm | 1999

 

AHMAD SHUKRI MOHAMED

Ahmad Shukri Mohamed merupakan salah seorang artis yang tidak asing lagi dalam aliran seni Malaysia. Merupakan anak jati Kelantan yang dilahirkan pada tahun 1969, beliau berjaya mencipta nama setelah mendapat kelulusan Sarjana Muda Seni Halus pada tahun 1991. Beliau berjaya menaiki tangga era kesenian Malaysia bermula tahun 1998 melalui pameran solonya yang pertama bertajuk 939495969798 di Art Salon, Kuala Lumpur. Antara pameran solo beliau yang lain termasuklah Boy & Girl di Gallerie Taksu, Kuala Lumpur, “Virus”, Art Seasons, Singapore dan “Golden Gate”, Pace Gallery, Petaling Jaya pada tahun 2003.

Pendekatan yang ditunjukkan dalam hasil karya beliau adalah keprihatinannya terhadap degradasi sumber semula jadi yang tidak terkawal terutamanya hutan hujan Malaysia disebabkan oleh keuntungan yang tinggi. Tidak terikat kepada satu jenis gaya sahaja, teknik dan media yang digunakan termasuklah kolaj. Karya Shukri menawarkan komposisi kaya-kaya seperti yang dapat dilihat secara visual dan juga metafora yang bertujuan mengupas diri untuk mendedahkan tamak manusia. Subjek matter yang digunakan termasuklah watak kartun dan figura serta ekosistem.

Hasil Seni Ahmad Shukri Mohamed

VIRUS SERIES, Inscribed ‘ahmad shukri mhd 2003′ on reverse —– Mixed media on canvas | 56cm x 56cm | 2003

 

BAYU UTOMO RADJIKIN

 

Bayu Utomo Radjikin juga merupakan nama yang besar di pentas era seni Malaysia pada masa kini. Seniman yang berasal dari Sabah ini mendapat kelulusan Sarjana Muda Seni Halus dan menamatkan zaman pengajiannya pada tahun 1991 di Universiti Teknologi MARA (UiTM). Bayu Utomo bukan sahaja seorang artis kontemporari dari MATAHATI dan The F Klub, malah beliau juga merupakan Pengarah HOM Art Trans. Bukan hanya terikat kepada satu bahagian seni iaitu arca sahaja, painting figura beliau juga merupakan antara artwork yang dikenali dalam pentas seni kontemporari Malaysia. Hasil seni beliau lebih memfokuskan keperibadian diri, kritikan sosial dan juga ketegangan politik antarabangsa.

Antara pameran solo beliau termasuklah  Face Without Name, The Substation Gallery, Singapore (2011), Mind The Gap: From KL to London and Back, Wei-Ling Gallery, Kuala Lumpur (2007), Tuboh: Bayu Utomo Radjikin, Galeri Citra, Kuala Lumpur, Malaysia (2003), Mencari Pahlawan…sebuah study, Sutra Dance Theatre, Kuala Lumpur, Malaysia (2003) and Diri: Bayu Utomo Radjikin, Lukisan & Catan Portret Diri bertarikh 1989 – 2001, MADC, Kuala Lumpur (2001).

Hasil Seni Bayu Utomo Radjikin

Lang Ngindang —– Ceramic and welded steel | 116 cm x 61 cm x 120 cm | 1991

 

HAMIR SOIB

Hamir Soib adalah seorang artis dari Johor yang dilahirkan pada tahun 1969. Muncul dalam senario seni kontemporari Malaysia pada awal 1990-an sebagai salah seorang ahli MATAHATI, Hamir Soib menggabungkan pendekatan teaternya untuk melukis dengan gayanya yang tersendiri iaitu magical-fantastic realisme untuk mewujudkan hasil seni yang bertindak sebagai kritikan terhadap keadaan sosio-politik masyarakat hari ini.

Kemunculan awal Hamir ke dalam pentas seni di Malaysia adalah menerusi pameran MATAHATI “Life” pada tahun 1993, dan sejak itu beliau telah menyertai pelbagai pertunjukan dan pameran secara  berkumpulan. Perlahan dalam menaiki tangga dalam dunia seni, Hamir menumpukan fokus beliau pada kerjayanya sebagai pereka set bagi teater dan filem, di mana kepakaran utamanya ialah dalam menghasilkan latar belakang dramatik untuk pentas.

Salah satu aspek yang paling menarik dalam karyanya ialah keupayaan beliau untuk mencerminkan isu-isu semasa yang dihadapi oleh masyarakat, sama ada politik, sosial atau agama. Antara pameran solo beliau ialah Pameran Tunggal, Gudang, Selangor (2005), Imbasan, Wei-Ling Gallery, Kuala Lumpur (2007) dan Arrival, Ernst & Young ASEAN, Singapore (2009).

Hasil Seni Hamir Soib

Great Malaysian Contemporary Art 2014 , Hot Seat —– Acrylic and Bitumen on Jute | 210cm x 330cm | 2014

 

MANSOOR RAMLI MAHMUD

Masnoor Ramli Mahmud bukan asing dalam kalangan pelukis tempatan malah hasil buah tangannya sentiasa ditunggu kerana mempunyai kelainan, unik dan segar. Masnoor Ramli Mahmud adalah salah seorang ahli di sebalik pembentukan kumpulan seni pertama Malaysia yang dipanggil MATAHATI.

Subjek matter bagi Masnoor menitikberatkan hubungan yang mendalam antara manusia dengan alam sekitar. Sebagai hasil pemerhatian terperinci, Masnoor Ramli Mahmud berjaya menghasilkan karya seni yang mencerminkan nuansa gelap dan juga peralihan psikologi, rohani dan budaya identiti dan sejarah masyarakat purba di seluruh Kepulauan Melayu. Beberapa karya beliau yang telah dijual termasuk ‘VOTE’ yang dijual di Artis Malaysia, & Seni Asia Tenggara Henry Artcher Auctioneers pada tahun 2014.

Antara pameran solo beliau ialah  Bumi Manusia: Revisited, Penang State Art Museum Gallery (2009) dan Solo exhibition, White Box@Publika, Kuala Lumpur (2014).

Hasil Seni Mansoor Ramli Mahmud

Moulding the History —– acrylic on canvas | 164 x 279 cm

Kesimpulannya Kumpulan Seni ataupun Art Group adalah sangat penting di dalam perkembangan seni seseorang artist kerana kumpulan seni dapat memberi impak kepada sesorang individu, kumpulan itu sendiri dan masyarakat. Kepada individu, mereka dapat meningkatkan bakat dan kemahiran berkomunikasi sesama mereka. Kumpulan itu sendiri dapat memainkan peranan dalam mengekalkan dan mempromosikan identiti kumpulan di samping dapat memberikan semangat kepada kumpulan-kumpulan seni yang beru atau meningkat naik. Masyarakat pula dapat merasai peningkatan dari segi ekonomi tempatan dan juga negara. Kita dapat llihat pada masa akan datang akan lebiih banyakk lagi kumpulan seni yang akan timbul untuk memeriahkan lagi seni Malaysia.

Scroll To Top