SENI MALAYSIA

Painting Boleh Buat Anda Gembira

Image result for the happiness of painting

  1. Seni membuatkan anda mengelakkan anda dari semua masalah untuk seketika.

Pernah tak anda pergi pameran atau jalan-jalan kat mall dan bila nampak painting anda teberhenti kat situ jugak. Pastu tak kene mengena tiba2 anda tersenyum tengok painting tu. Ia menunjukkan bahawa anda sedang dalam “mood” yang ceria kerana sesiapa yang boleh menghargai keindahan dalam sesuatu yang tersurat adalah orang yang senang gembira.

  1. Boleh menghilangkan stress.

Related image

Ada kajian yang telah dijalankan oleh scholar-scholar yang menunjukkan apabila anda melukis atau hanya melihat lukisan akan mengurangkan cortisol. Cortisol ni adalah hormone yang keluar apabila anda stress dan dalam waktu yang sama meningkatkan pengeluaran hormone endorphin. Hormone ini membuatkan anda rasa gembira. Kajian yang dilakukan oleh professor Semir Zeki daripada University London menunjukkan yang melihat painting akan memberikan kesan phisiologi yang sama apabila anda merasakan perasaan cinta.

  1. Boleh menaikkan semangat dan juga self-esteem anda.

Related image

Setiap painting yang dihasilkan oleh seseorang artist akan dapat tempias semangat artist yang melukis itu sendiri di dalam painting tersebut. Jadi jika artist cuba melahirkan kegembiraan atau semngat juang, apabila anda melihat painting tersebut akan akan merasakan bende yang sama. “Anda ada kesedihan dalam diri anda, saya ada kesedihan dalam diri saya, dan paintng saya di tempat dimana dua kesedihan ini bertemu dan anda akan rasa kurang sedih” Mark Rokho.

  1. Membuatkan minda anda lebih sihat.

Related image

Manusia sukakan keindahan dan suka melihat bende2 cantik. Kajian yang dilakukan menunjukkan yang ada perubahan dalam ketahanan psikologi manusia dan penigkatan functional connectivity dalam otak anda yang berkaitan dengan tahap mental dan ketahanan memori apabila anda melihat painting.

Painting boleh membuat anda gembira tetapi ia tidak memberikan jaminan jika anda sendiri tidak memahami seni atau kegembiraan itu sendiri. Tetapi dengan mendekatkan diri dan embrace anda dengan seni tidak dapat mengubah anda menjadi “art lover” secara automatic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven + 17 =

Scroll To Top