SENI MALAYSIA

Cara Mempamer dan Melindungi Karya Seni Anda di Rumah

Cara Mempamer dan Melindungi Seni Anda di Rumah

Pada masa kini, ramai antara kita yang gemar membeli karya seni untuk hiasan dalaman rumah. Namun bagaimana pula cara yang tepat untuk mempamer dan melindungi karya seni itu daripada mengalami kerosakan. Berikut merupakan cara mempamerkan dan melindungi seni di rumah anda. 

1.Mengupah Perkhidmatan Mengantung Karya Profesional.

Penggantung karya profesional merupakan individu yang mahir dalam menyokong dan menggantung karya dengan bahan yang betul mengikut berat karya dan peralatan yang sesuai digunakan. Dengan cara ini karya yang digantung akan lebih selamat pada dinding rumah anda. Berfikirlah secara bijak. 

2.Elak Menggantung Karya di Bahagian Rumah yang Berisiko

Apabila anda merancang ingin mempamerkan karya seni, anda perlu mengenalpasti bahagian rumah yang sesuai dan tidak terdedah secara langsung kepada angin dan hujan yang berisiko menjejaskan karya seni. 

3.Tempatkan Karya Dari Terdedah Kepada Matahari Secara Terus

Kerosakan karya seni disebabkan terdedah kepada cahaya matahari pada kebiasaannya amat sukar untuk dipulihkan. Cara terbaik adalah tempatkan karya anda di tempat yang tidak terdedah secara langsung dengan cahaya matahari. Namun bagi mereka yang suka akan cahaya semula jadi, pertimbangkan menggunakan “translucent protective film” pada tingkap yang dapat mengawal cahaya matahari.

4.Bingkaikan semua Karya

Membingkaikan koleksi seni anda adalah pelaburan. Dengan memilih bingkai kaca yang sesuai dan mempunyai ciri khusus dapat melindungi karya anda daripada mengalami kerosakan. 

Non-glare glass dan Regular Glass: Ini merupakan bahan sering digunakan terutamanya pada bingkai kraf. Pilihan ini memberi separuh daripada perlindungan sifar dari sinaran UV. 

Plexiglass : kaca yang lebih ringan ini sesuai untuk frame yang bersaiz besar. Plexiglass ini dapat melindungi terhadap kira-kira 60% sinar UV. 

Museum Glass : Ini adalah kaca yang paling berkesan yang dapat melindungi karya anda. Walaupun kaca ini yang paling mahal, ia dapat mengurangkan 1% refleksi cahaya dan blok 99% dari sinaran UV matahari yang dapat menjejaskan karya. 

Dengan empat cara yang dinyatakan di dalam artikel ini diharap dapat membantu anda untuk mempamerkan dan melindungi karya anda di rumah. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan dan cadangan yang ingin diajukan, sila email kami di artspace.my@gmail.com. Jangan lupa like dan share page kami untuk lebih info berkaitan dengan karya catan. 

Cara Mempamer dan Melindungi Karya Seni Anda Di Rumah (Part 2)

Artikel ini merupakan sambungan daripada artikel sebelum ini. Menggantung lukisan adalah mudah, tetapi terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan. Berikut merupakan cara mempamer dan melindungi karya seni anda daripada mengalami kerosakan.

1) Pastikan Suhu Rumah ideal.

Suhu dalam  rumah yang ideal dapat mengelak karya seni daripada mengalami kerosakan  seperti imej bertukar warna menjadi pudar atau warna menjadi merekah. 

2) "Rotate" Karya Seni Anda.

Dengan memindahkan antara karya (rotate) ke bahagian lain, anda secara semula jadi dapat merasakan kelainan pada rumah anda. Anda hanya perlu memastikan bingkai dan penyokong bingkai atau tali pengantung berada dalam keadaan baik. Perkara ini dapat menjimatkan wang anda tanpa membeli karya yang baru. 

3) Pastikan Paku atau skru pada sudut kebawah 45 Darjah.

Ramai orang yang membuat kesilapan dengan meletakkan paku atau skru secara lurus ke dinding tetapi ini bukan cara yang stabil. Perlahan-lahan paku atau skru ke dalam dinding supaya kepala paku atau skru bersudut ke arah siling. Biarkan 1/2 ” (1.3cm) melekat pada dinding. Jika menggunakan penukul, sila pastikan tidak menggunakan yang besar A 20 atau A24  yang terlalu berat kerana akan menjejaskan permukaan dinding ketika menukul

4) Jangan Mengantung Karya di Tempat Mudah Terbakar.

Mempamer karya di tempat yang mudah terbakar akan mengundang kerosakan pada karya kerana terdedah dengan asap dan haba. Karya akan bertukar warna dan imej akan rosak jika karya terdedah dengan asap dan haba. Anda disarankan supaya elakkan karya seni anda digantung di tempat ini jika anda tidak mahu melihat karya mahal anda rosak begitu sahaja. 

Dengan empat cara yang dinyatakan di dalam artikel kali ini, di harap dapat membantu anda untuk mempamerkan karya di rumah.  Bukan itu sahaja, karya seni anda juga akan lebih selamat daripada mengalami kerosakan. Jangan lupa share dan like page kami untuk lebih info berkaitan painting. Jika anda mempunyai sebarang pendapat, cadangan dan pertanyaan sila email kami di artspace.my@gmail.com. 

REVIEW EXHIBITION HARON MOKHTAR 2018

Penulis: Zariq Hafiz

HARON MOKHTAR: KAPSUL MASA 1988-2018 (SIRI PERAKAM WAKTU)

Pameran seni ini diadakan di Galeri Shah Alam yang merupakan pameran solo ke-lapan Harun Mokhtar diadakan  sejak berkecimpung dalam bidang seni ini sejak pertengahan 80 an. Beliau antara pengkarya yang konsisten yang memanifestasikan Dasar Kebudayaan Kebangsaan 1971, yang menetapkan salah satu prinsip dimana antaranya halatuju seni berteraskan kebudayaan rakyat asal rantau ini. 

Pameran ini dirasmikan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj. Pameran ini bertajuk Haron Mokhtar: Kapsul Masa 1988-2018 (Siri Perakam Waktu) mempamerkan 86 karya catan beliau yang banyak menceritakan berkenaan sosioekonomi masyarakat di negara ini seperti bertani, nelayan dan lain-lain. Karya beliau juga mempamerkan mengenai budaya dan warisan masyarakat seperti dari segi pemakaian baju kebaya dan baju tradisional Bapa dan Nyonya, aktiviti harian masyarakat seperti menuai padi, membasuh baju disungai (iaitu aktiviti bagi kaum wanita), selain itu mempamerkan juga mengenai warisan berharga seperti bangunan bersejarah seperti masjid di Melaka dan rumah tradisional seperti rumah pondok (rumah asas), rumah Melayu Melaka, rumah Iban dan rumah Minangkabau.

Karya beliau juga tidak ketinggalan mempamerkan barangan entik seperti dulang, mangkuk tingkat, pelita dan lain-lain. Penggunaan subjek haiwan juga digunakan di dalam karya beliau seperti lembu, kerbau dan ayam. Haiwan yang digunakan kebanyakkannya terlibat dengan sosioekonomi masyarakat di negara ini pada zaman dahulu seperti kerbau digunakan dibendang sawah padi, lembu sebagai kenderaan zaman dahulu yang digunakan untuk menarik beca.  Kenderaan antik juga digunakan dalam karya beliau yang dapat mengamit kenangan 

Karya beliau ini menampilkan ciri yang sama di semua karya yang dihasilkan seolah olah mempunyai dua bahagian bahagian atas dan bawah. Dibahagian atas, kebanyakkannya berkenaan bangunan bersejarah dan tradisi masyarakat seperti rumah tradisional, masjid dan lain-lain manakala dibahagian bawah, karya beliau lebih banyak menceritakan megenai sosioekonomi, adat, budaya, aktiviti harian, keagamaan, kenderaan, haiwan dan barangan entik seperti lampu pelita. Selain itu, ciri karya yang diterapkan beliau mewujudkan satu ruang dibahagian tengah dan membiarkan kosong supaya karya tidak kelihatan penuh dan membuatkan mata audien “rehat” ketika melihat karya beliau. Maka audien akan faham dengan mesej yang disampaikan beliau. 

Pameran ini juga menampilkan karya kecil (sketch)beliau seperti drawing dan watercolour. Tidak ketinggalan installation tempat beliau berkarya bersama barangan peribadi untuk berkarya juga dipamerkan seperti meja, peralatan mewarna, kerusi, easel dan lain-lain. Perkara ini mampu memberi aura kepada audien apabila dapat melihat secara dekat tempat beliau berkarya. 

Akhir kata, pameran yang diadakan ini merupakan pameran solo beliau yang kelapan sejak berkecimpung di dalam dunia seni ini. Karya yang dihasilkan lebih kepada merakam semula adat, budaya dan warisan, sosioekonomi, tempat bersejarah dan aktiviti harian masyarakat dahulu ke karya beliau yang banyak mengamit kenangan dan memori. Harapan saya di masa akan datang supaya mengetengahkan lagi karya yang bercirikan seperti ini. Hal ini kerana karya seperti ini boleh dianggap warisan yang tidak ternilai kerana karya seperti ini tidak ramai artis mengetengahkan.

 

Pandangan hadapan Galeri Shah Alam yang menjadi tempat pameran Haron Mokhtar 2018

Duli Yang Maha Mulia(DYMM) Sultan selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan mencemar duli merasmikan Pameran Haron Mokhtar 'Perakam Waktu'.

Antara karya beliau yang menampilkan aktiviti harian masyarakat dahulu.

Installation tempat beliau berkarya turut dipamerkan.

Antara karya beliau yang mempamerkan mengenai sosioekonomi masyarakat.

Karya dengan tiga kereta antik yang pelbagai jenis.

Karya ini mencuri tumpuan penulis kerana menampilkan tiga scene yang berbeza di dalam satu frame tapi masih mengambarkan satu mesej yang menunjukkan masyarakat pada masa itu sosioekonominya adalah bertani. Sesuai dengan tajuknya iaitu BERTANI. 

 

4 KESILAPAN MEMAPARKAN KARYA SENI DAN PENYELESAIANNYA

Penulis: Zariq Hafiz 

Editor: Syamsul Addenno

Seni kini menjadi salah satu elemen yang penting dalam menghias rumah. Namun kadang-kala kita akan melakukan kesilapan-kesilapan ini terutamanya apabila pindah rumah. Ini adalah kesilapan umum yang paling banyak dalam mempamerkan karya seni yang boleh dielakkan.

1- Mengantung karya terlalu tinggi

Karya yang digantung tinggi akan mewujudkan ruang yang tidak seimbang sama ada digantung di atas katil atau sofa dan mata yang melihat akan berasa janggal apabila melihat karya yang tinggi pada dinding. Bagi menggubahnya, anda perlu bergerak sedikit beberapa langkah kebelakang dan mellihat untuk menilai ketinggian yang ideal untuk memaparkan karya seni di dinding rumah anda.

2- Penggunaan ukuran yang kurang tepat

Jika anda mahukan tumpuan, anda tidak boleh mengantung karya yang kecil di permukaan dinding yang besar atau luas. Tetapi anda perlu melihat ruang untuk mengantung karya itu secara keseluruhan dan daripada itu anda boleh menganggar saiz karya yang perlu digantung supaya karya yang dipaparkan tidak terlalu besar atau terlalu kecil.

3- Terlalu “matchy”

Seni anda adalah peluang terbaik untuk membebaskan diri daripada ruang bilk yang membosankan dan untuk ‘bermain’ dengan pemillihan warna untuk sesuatu ruang, jadi jangan terperangkap memikirkan untuk memilih warna yang sekata atau sama. Pilih karya seni yang berlawanan dengan keadaan sekelilingnya. Sebaga contoh karya seni berwarna merah digantung di dalam bilik yang bertemanakan putih.

4- Gantung tanpa merancang

Hanya orang yang mahir yang dapat menentukan “eye level” ketika mengantung karya untuk mendapatkan hasil yang sempurna. Tidaklah kira cara dan teknik yang dilakukan, yang penting anda dapat merasakan kedudukan yang tepat sebelum anda menebuk lubang pada dinding. Jika anda tidak mahir, rancang dahulu peletakan sesuatu karya sebelum mengantungnya.

Jadi harap artikel ini dapat membantu anda supaya tidak melalukan kesialapan apabila hendak menghiasi kediaman anda. Jangan lupa untuk share dan like page kami untuk lebih info berkenaan painting. Jika ada apa-apa pertanyaan, pendapat dan cadangan sila email kami di artspace.my@gmail.com

ANDA PASTI TERPESONA DENGAN VISUAL ARTIST WANITA INI

Apabila bercakap tentang Visual Artist, pasti ada sesetengah orang akan sinonimkan pengkarya dengan pakaian yang penuh dengan cat, kotor, berhabuk, dan ada yang beranggapan pengkarya mempunyai penampilan yang kusut masai, tapi jangan terkejut kerana penampilan visual artist wanita ini akan membuatkan anda terpesona.

Sofia Haron

Siapa je kan yang tak kenal Sofia Haron dalam kalangan visual artist tempatan kini. Sofia atau lebih dikenali sebagai Opi bukan sahaja memiliki rupa diri yang ayu malah memiliki bakat yang besar dalam bidang seni tempatan. Opi berumur 26 tahun dan dia merupakan bekas pelajar di UiTM Melaka dan UiTM Shah Alam. Jika korang mahu kenali Opi serta melihat karya-karya seninya, korang boleh melawat ke instagramnya @sofiaharon.

Raimi Safiqah Sani

Artis muda yang semakin meningkat naik namanya iaitu Raimi Safiqah Sani atau lebih dikenali dengan nama Raimi Sani dalam kalangan artis. Jika korang melihat karya seni gadis muda ni mesti korang sukar percaya. Karya seninya sangat sangat terperinci dan penuh ketelitian. Lukisannya secantik pelukisnya. Hehehe.. Beliau merupakan bekas penuntut di UiTM Seri Iskandar dan UiTM Shah Alam pada tahun 2015. Pamerannya yang baru saja lepas iaitu ‘Filling The Void’ di Galeri G13, Kelana Jaya pada April lepas. Jika korang ingin melihat gambar-gambar lukisannya dengan lebih banyak, korang boleh melawat ke akaun instagramnya di @raimisani.

Anisa Abdullah

Anisa Abdullah antara nama-nama artis muda yang terkenal di Malaysia. Mendapat gelaran nama ‘Anis Arab’ kerana wajahnya kelihatan seperti seorang wanita Arab. Anisa merupakan bekas penuntut diploma dari Ikip College Kuantan, Pahang. Kemudian beliau menyambung pelajarannya di peringkat sarjana muda di UiTM Shah Alam dalam bidang Seni Halus. Karya lukisannya sangat menarik kerana beliau gemar menggunakan teknik kolaj di dalam lukisannya. Bagi korang yang tak tahu apa itu teknik kolaj, korang boleh melawat ke akaun instagramnya iaitu @anisaarab.

Tham Yoke In (Yuki Tham)

Gadis berbangsa Cina muaalaf, Tham Yoke In atau dikenali sebagai Yuki Tham merupakan seorang pelukis yang dilahirkan dari Dasein Academy of Art. Beliau berumur 26 Tahun. Sebut saja nama Yuki Tham, pasti ramai yang membayangkan lukisan figuranya yang lebih ke arah realistik. Gadis comel berasal dari Johor ini mula bergiat aktif dalam dunia seni Malaysia sejak tahun 2013. Jika korang nak tengok lukisannya yang gempak-gempak, korang boleh la usya di instagramnya @yukitham_art.

Zarina Abdullah

Wajahnya ayu ala-ala gadis Pakistan, Zarina Abdullah, 36 tahun mula bergiat aktif dalam bidang seni sejak tahun 1999. Beliau juga merupakan seorang pelukis yang lahir dari UiTM Shah Alam dalam bidang seni halus. Zarina memperoleh Pameran Solo di Pusat Pameran Seni NSTP pada tahun 2005, bertajuk “SWEET CARGO”. Antara kemuncak kerjaya beliau ialah memenangi Hadiah Utama NOKIA ART AWARD pada tahun 2002. Anda boleh melihat karya-karyanya yang “superb” di akaun instagramnya @zarina_abdullah81.

Jadi apa pendapat anda, anda terpesona tak? Tinggalkan komen anda di bawah dan jika anda ada pendapat jangan lupa untuk emailkan kepada kami di artspace.my@gmail.com

Perkhidmatan Pegantungan Painting (Artwork) & Bingkai Gambar

Kami bukan sahaja Pakar Painting, tapi Pakar Penghantaran dan Pengantungan Karya termasuklah Wall Piece dan juga Frame Gambar. 
.
Client cakap perkhidmatan kami professional. Alhamdulillah pengalaman founder My Art Spaces dalam pengurusan galeri selama 2 tahun sedikit sebanyak membantu kami dalam proses pengantungan karya.
.
Jangan tak tahu kalau silap gantung boleh jadi ‘cacat’ rumah anda. Jadi kalau nak minta pendapat tentang pengantungan karya di kediaman anda, jangan malu, jangan segan roger saja My Art Spaces.
.
#myartspaces #wevisualizeyourimagination #pakarpaintinganda #pakar#hantar #gantung #karya #professional #privateproperty #fbvideo

music by: bensound

Warna Boleh Buat Anda Jadi Gila ??

Bagaimanakah Warna Boleh Mempengaruhi Diri Anda. Topik ini sangat membantu anda dalam menghiasi dan mewarna kediamanan anda?

Image result for red anger

Merah buat anda marah! Mesti anda pernah dengar kenyataan seperti ini berulang kali kalau anda dah biasa “berurusan” dengan warna.

Seperti telinga apabila mendengar lagu Masdo-bunga membuatkan hati anda berbunga-bunga. Begitu juga dengan mata, setiap perkara atau benda yang anda tengok akan ditangkap oleh mata dan akan dihantar ke otak anda untuk ditafsir oleh otak. Disebabkan otak anda berfungsi mengeluarkan hormone pencetus ke seluruh badan anda, seperti panas, mengantuk, dan lapar, apabila mata melihat warna ia akan menghantar maklumat itu ke otak untuk otak keluarkan hormone yang sepatutnya.

Related image

Sebagai contoh langit pada waktu pagi terdiri daripada warna biru, yang akan membuatkan kita merasa segar dan bernyawa. Dan langit di petang hari, warna biru berkurangan, membuatkan kita jadi mengantuk malah jika cuaca menjadi suram misalnya jika hari mendung atau hujan, secara kebiasaan badan kita akan menjadi lesu dan selalu menguap. Ini juga merupakan tindak balas cuaca yang dapat dirasai oleh pancaindera manusia yang terus dihantar ke otak dan otak secara automatik memberi tindak balasnya kepada badan kita.

Related image

Ada kajian yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik dari University of Ledds, mendapati yang warna boleh mempengaruhi kadar dengupan jantung dan tekanan darah, Warna merah menaikkan kadar degupan jantung, manakala warna biru menurunkan kadar degupan jantung. Walaupun kesannya sangat kecil atau sedikit. Tapi anda boleh bayangkan jika sesuatu warna itu ada bertembung setiap hari, ia akan memberikan kesan yang panjang.

Pada tahun 2009 lampu warna biru di pasang di setiap platform keretapi Yamanote di Tokyo untuk mengurangkan kadar bunuh diri. Dan hasilnya adalah penurunan kes bunuh diri yang melompat ke atas landasan sebanyak 74 peratus!

Image result for choosing colour

Di sini menunjukkan dengan jelas yang warna boleh mempengaruhi kita secara kita sedar atau tak. Warna bukan sahaja mempangaruhi anda secara psikologi, tetapi juga secara fizikal. Walaupun tidak banyak kajian yang dijalankan di dalam bidang ini, mungkin kerana faktor setiap orang menginterpretasi warna secara berlainan antara satu sama lain, tetapi ramai pengkaji mengakui yang warna boleh mempengaruhi kita di dalam sesuatu situasi. Kita harap ada kajian yang lebih mendalam dapat dihasilkan supaya dapat memberi kita lebih kefahaman tentang bagaimana warna  mempengaruhi otak anda. Kerana mungkin ada tidak mahu percaya cakap saya, anda boleh dengar cakap orang yang buat research berbanding saya

Tip-Tip Memilih Painting Untuk Kediaman

  1. Fikirkan saiz painting yang sesuai.

Related image

Saiz painting boleh mencantikkan kediaman dan dalam masa yang sama juga boleh merosakkan kediaman. Jadi apabila anda hendak membeli painting, anda perlu mengambil kira saiz painting tu.Sebab anda tidak mahu meletak painting yang cantik tetapi kecil di dalam billik yang besar. Atau painting yang terlalu besar hingga memakan ruang visual anda. Salah satu yang anda perlu mengambil kira jika anda nak pindahkan painting tu, atau mobilize, anda boleh beli saiz yang sederhana, tak kecil dan tak besar. Painting yang dalam ukuran 30cm x 120cm sangat sesuai untuk semua dinding.

  1. Percayakan naluri anda

Anda punya firasat atau cita rasa. Jika anda suka, anda boleh terus beli. Kerana anda akan selalu ada tempat di dinding untuk painting yang anda beli. Tetapi jika anda mempunyai ruang yang terhad, harus bersedia, sediakan pita pengukur untuk mengukur atau membuat anggaran saiz painting yang sesuai dengan dinding di kediaman anda. Anda perlu selalu mengikut kehendak hati anda kerana painting adalah satu investment dan ia adalah komitment jangka panjang. Zahir sesebuah painting itu adalah memberikan emosi kepada orang yang melihat. Jika painting itu cantik tetapi tidak memberikan anda apa-apa perasaan jika melihat, sama saja seperti menenung dinding rumah yang kosong.

  1. Tengok online dan cari painting yang original.dan juga untuk memerhati harga.

Related image

Cara yang bagus adalah melihat harga secara online. Di zaman moden nie kan banyak dah cara untuk anda beli painting. Semua di hujung jari anda. Jika anda ingin mencari painting yang cantik dan berkualiti, laman sesawang seperti My Art Spaces Saatchi menjual pelbagai painting yang berkualiti. Anda juga boleh memerhati dan mengkaji harga di sana. Jika anda mahu mengukur bajet apabila membeli painting, anda boleh ke online dan lihat apakah harga di pasaran sebelum anda pergi ke kedai untuk membeli. Jika anda nak tahu beza antara painting yang original dengan printed, anda boleh mengunjugi laman sesawang facebook My Art Spaces untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

  1. Gabungan antik dengan moden, be bold!

 

Image result for painting interior

Saya sangat suka gabungan painting yang bergaya moden dengan perabut yang lama atau antik. Sebab pada saya painting moden sangat sesuai berada di atas perabot antik. Anda tidak boleh membuat  kesilapan di situ. Benar saya cakap sebab saya pernah melawat ke rumah Raja Shariman, salah seorang pengkarya arca negara, rumahnya banyak perabot lama dan painting-painting yang digantung mencantikkan lagi suasana rumah tu.

  1. Bila anda dah BOLD, pastikan semua bende minimal.

Jika anda membeli painting yang striking, pastikan ia menjadi penegasan utama dalam ruang anda. Jadikan semuanya mudah dan bersahaja. Anda tidak mahu perabot dan painting anda bergaduh sesame sendiri. Tapi akan ada orang cakap, ”jangan biar panting menenggelamkan kediaman tetapi mahu menjadikan painting sebagai penegasan utama, jadi kena tengelamkan lah”. Tenang!! Tenang… sebab itu My Art Spaces pakar dalam hal nie. Saya nak jelaskan pun agak susah, tapi saya tahu bagaimana nak buat painting itu nampak “wow” tapi dalam masa yang sama tak menenggelamkan kediaman anda. Painting anda akan nampak harmoni dengan kediaman.

Painting Boleh Buat Anda Gembira

Image result for the happiness of painting

  1. Seni membuatkan anda mengelakkan anda dari semua masalah untuk seketika.

Pernah tak anda pergi pameran atau jalan-jalan kat mall dan bila nampak painting anda teberhenti kat situ jugak. Pastu tak kene mengena tiba2 anda tersenyum tengok painting tu. Ia menunjukkan bahawa anda sedang dalam “mood” yang ceria kerana sesiapa yang boleh menghargai keindahan dalam sesuatu yang tersurat adalah orang yang senang gembira.

  1. Boleh menghilangkan stress.

Related image

Ada kajian yang telah dijalankan oleh scholar-scholar yang menunjukkan apabila anda melukis atau hanya melihat lukisan akan mengurangkan cortisol. Cortisol ni adalah hormone yang keluar apabila anda stress dan dalam waktu yang sama meningkatkan pengeluaran hormone endorphin. Hormone ini membuatkan anda rasa gembira. Kajian yang dilakukan oleh professor Semir Zeki daripada University London menunjukkan yang melihat painting akan memberikan kesan phisiologi yang sama apabila anda merasakan perasaan cinta.

  1. Boleh menaikkan semangat dan juga self-esteem anda.

Related image

Setiap painting yang dihasilkan oleh seseorang artist akan dapat tempias semangat artist yang melukis itu sendiri di dalam painting tersebut. Jadi jika artist cuba melahirkan kegembiraan atau semngat juang, apabila anda melihat painting tersebut akan akan merasakan bende yang sama. “Anda ada kesedihan dalam diri anda, saya ada kesedihan dalam diri saya, dan paintng saya di tempat dimana dua kesedihan ini bertemu dan anda akan rasa kurang sedih” Mark Rokho.

  1. Membuatkan minda anda lebih sihat.

Related image

Manusia sukakan keindahan dan suka melihat bende2 cantik. Kajian yang dilakukan menunjukkan yang ada perubahan dalam ketahanan psikologi manusia dan penigkatan functional connectivity dalam otak anda yang berkaitan dengan tahap mental dan ketahanan memori apabila anda melihat painting.

Painting boleh membuat anda gembira tetapi ia tidak memberikan jaminan jika anda sendiri tidak memahami seni atau kegembiraan itu sendiri. Tetapi dengan mendekatkan diri dan embrace anda dengan seni tidak dapat mengubah anda menjadi “art lover” secara automatic.

5 Tips Mencantikkan Kediaman dengan Paiting

My Art Spaces merupakan syarikat penghasilan karya-karya seni yang pernah berurusan dengan hotel, syarikat Interior Design dan juga individu yang menginginkan karya painting di kediaman mereka. Inilah kepakaran My Art Spaces, dimana kami akan curate dan runding kediaman client dan sedikit sebanyak kami tahu perkara ini.

  1. Menambah pergerakan (Rhythm) dalam Kediaman

Related image

Dalam seni, pergerakan ini adalah cara dimana artis menghasilkan karya yang membawa pergerakan mata penonton ke sesuatu arah. Dengan meletak karya, yang terutamanya sekali karya yang boleh melahirkan keserasian dengan perabot2 di dalam bilik itu akan membuatkan mata orang tertupu terus pada painting itu

  1. Karya tu provide color.

Related image

Sebabnya adalah karya boleh menaikkan atau menenggelamkan warna di dalam kediaman. Pemilihan warna di dalam painting yang sesuai dengan keadaan ruang akan menambah keserian di dalam kediaman tersebut namun jika sebaliknya ia akan mengurangkan keserian warna di dalam kediaman anda.

  1. Membawa keseimbangan dan karakter ke kediaman anda

Contoh, Jika anda mempunyai siling yang tinggi dan anda memilih konsep moden dengan perabot-perabot yang rendah, Karya seni yang tergantung di dinding anda dapat menaikkan suasana dan akan mengimbangi kediaman anda.

  1. Melahirkan “galeri semasa” anda sendiri.

Sebab karya dalah sesuatu yang senang anda gantung dan tanggal. Sentiasa menukar karya dapat melahirkan suasana kediaman yng segar dan menarik. Ia juga dapat melahirkan perspektif yang berbeza. Contoh karya merah tuk raya cina. Karya hijau untuk hari raya, dan campuran merah biru, hijau, oren untuk piihan raya?

  1. Karya sebagai penegasan

Related image

Kadang-kadang bertindak bukan sebagai salah satu alat untuk mengharmonikan sesebuah kediaman, tapi digunakan untuk memberikan sedikit perasaan lemas. Lemas di sini bermaksud ia dapat menarik minat orang atau tetamu untuk cuba membaca mesej yang ingin disampaikan melalui sesuatu painting tersebut.

Anda tidak perlu timbul perasaan takut untuk menghiasi rumah anda dengan painting oleh sebab takut merosakkan suasana kediaman anda. . Ini kerana Karya itu adalah suatu pelaburan yang akan menginspirasi anda untuk berfikir di luar kotak berkenaan dunia sekeliling anda. Istilah “cantik” tidak semestinya menjadi faktor utama untuk anda membeli karya. Sebab karya yang bagus akan menukar sesuatu ruang menjadi menarik.

Scroll To Top