SENI MALAYSIA

Warna Boleh Buat Anda Jadi Gila ??

Bagaimanakah Warna Boleh Mempengaruhi Diri Anda. Topik ini sangat membantu anda dalam menghiasi dan mewarna kediamanan anda?

Image result for red anger

Merah buat anda marah! Mesti anda pernah dengar kenyataan seperti ini berulang kali kalau anda dah biasa “berurusan” dengan warna.

Seperti telinga apabila mendengar lagu Masdo-bunga membuatkan hati anda berbunga-bunga. Begitu juga dengan mata, setiap perkara atau benda yang anda tengok akan ditangkap oleh mata dan akan dihantar ke otak anda untuk ditafsir oleh otak. Disebabkan otak anda berfungsi mengeluarkan hormone pencetus ke seluruh badan anda, seperti panas, mengantuk, dan lapar, apabila mata melihat warna ia akan menghantar maklumat itu ke otak untuk otak keluarkan hormone yang sepatutnya.

Related image

Sebagai contoh langit pada waktu pagi terdiri daripada warna biru, yang akan membuatkan kita merasa segar dan bernyawa. Dan langit di petang hari, warna biru berkurangan, membuatkan kita jadi mengantuk malah jika cuaca menjadi suram misalnya jika hari mendung atau hujan, secara kebiasaan badan kita akan menjadi lesu dan selalu menguap. Ini juga merupakan tindak balas cuaca yang dapat dirasai oleh pancaindera manusia yang terus dihantar ke otak dan otak secara automatik memberi tindak balasnya kepada badan kita.

Related image

Ada kajian yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik dari University of Ledds, mendapati yang warna boleh mempengaruhi kadar dengupan jantung dan tekanan darah, Warna merah menaikkan kadar degupan jantung, manakala warna biru menurunkan kadar degupan jantung. Walaupun kesannya sangat kecil atau sedikit. Tapi anda boleh bayangkan jika sesuatu warna itu ada bertembung setiap hari, ia akan memberikan kesan yang panjang.

Pada tahun 2009 lampu warna biru di pasang di setiap platform keretapi Yamanote di Tokyo untuk mengurangkan kadar bunuh diri. Dan hasilnya adalah penurunan kes bunuh diri yang melompat ke atas landasan sebanyak 74 peratus!

Image result for choosing colour

Di sini menunjukkan dengan jelas yang warna boleh mempengaruhi kita secara kita sedar atau tak. Warna bukan sahaja mempangaruhi anda secara psikologi, tetapi juga secara fizikal. Walaupun tidak banyak kajian yang dijalankan di dalam bidang ini, mungkin kerana faktor setiap orang menginterpretasi warna secara berlainan antara satu sama lain, tetapi ramai pengkaji mengakui yang warna boleh mempengaruhi kita di dalam sesuatu situasi. Kita harap ada kajian yang lebih mendalam dapat dihasilkan supaya dapat memberi kita lebih kefahaman tentang bagaimana warna  mempengaruhi otak anda. Kerana mungkin ada tidak mahu percaya cakap saya, anda boleh dengar cakap orang yang buat research berbanding saya

Tip-Tip Memilih Painting Untuk Kediaman

  1. Fikirkan saiz painting yang sesuai.

Related image

Saiz painting boleh mencantikkan kediaman dan dalam masa yang sama juga boleh merosakkan kediaman. Jadi apabila anda hendak membeli painting, anda perlu mengambil kira saiz painting tu.Sebab anda tidak mahu meletak painting yang cantik tetapi kecil di dalam billik yang besar. Atau painting yang terlalu besar hingga memakan ruang visual anda. Salah satu yang anda perlu mengambil kira jika anda nak pindahkan painting tu, atau mobilize, anda boleh beli saiz yang sederhana, tak kecil dan tak besar. Painting yang dalam ukuran 30cm x 120cm sangat sesuai untuk semua dinding.

  1. Percayakan naluri anda

Anda punya firasat atau cita rasa. Jika anda suka, anda boleh terus beli. Kerana anda akan selalu ada tempat di dinding untuk painting yang anda beli. Tetapi jika anda mempunyai ruang yang terhad, harus bersedia, sediakan pita pengukur untuk mengukur atau membuat anggaran saiz painting yang sesuai dengan dinding di kediaman anda. Anda perlu selalu mengikut kehendak hati anda kerana painting adalah satu investment dan ia adalah komitment jangka panjang. Zahir sesebuah painting itu adalah memberikan emosi kepada orang yang melihat. Jika painting itu cantik tetapi tidak memberikan anda apa-apa perasaan jika melihat, sama saja seperti menenung dinding rumah yang kosong.

  1. Tengok online dan cari painting yang original.dan juga untuk memerhati harga.

Related image

Cara yang bagus adalah melihat harga secara online. Di zaman moden nie kan banyak dah cara untuk anda beli painting. Semua di hujung jari anda. Jika anda ingin mencari painting yang cantik dan berkualiti, laman sesawang seperti My Art Spaces Saatchi menjual pelbagai painting yang berkualiti. Anda juga boleh memerhati dan mengkaji harga di sana. Jika anda mahu mengukur bajet apabila membeli painting, anda boleh ke online dan lihat apakah harga di pasaran sebelum anda pergi ke kedai untuk membeli. Jika anda nak tahu beza antara painting yang original dengan printed, anda boleh mengunjugi laman sesawang facebook My Art Spaces untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

  1. Gabungan antik dengan moden, be bold!

 

Image result for painting interior

Saya sangat suka gabungan painting yang bergaya moden dengan perabut yang lama atau antik. Sebab pada saya painting moden sangat sesuai berada di atas perabot antik. Anda tidak boleh membuat  kesilapan di situ. Benar saya cakap sebab saya pernah melawat ke rumah Raja Shariman, salah seorang pengkarya arca negara, rumahnya banyak perabot lama dan painting-painting yang digantung mencantikkan lagi suasana rumah tu.

  1. Bila anda dah BOLD, pastikan semua bende minimal.

Jika anda membeli painting yang striking, pastikan ia menjadi penegasan utama dalam ruang anda. Jadikan semuanya mudah dan bersahaja. Anda tidak mahu perabot dan painting anda bergaduh sesame sendiri. Tapi akan ada orang cakap, ”jangan biar panting menenggelamkan kediaman tetapi mahu menjadikan painting sebagai penegasan utama, jadi kena tengelamkan lah”. Tenang!! Tenang… sebab itu My Art Spaces pakar dalam hal nie. Saya nak jelaskan pun agak susah, tapi saya tahu bagaimana nak buat painting itu nampak “wow” tapi dalam masa yang sama tak menenggelamkan kediaman anda. Painting anda akan nampak harmoni dengan kediaman.

Painting Boleh Buat Anda Gembira

Image result for the happiness of painting

  1. Seni membuatkan anda mengelakkan anda dari semua masalah untuk seketika.

Pernah tak anda pergi pameran atau jalan-jalan kat mall dan bila nampak painting anda teberhenti kat situ jugak. Pastu tak kene mengena tiba2 anda tersenyum tengok painting tu. Ia menunjukkan bahawa anda sedang dalam “mood” yang ceria kerana sesiapa yang boleh menghargai keindahan dalam sesuatu yang tersurat adalah orang yang senang gembira.

  1. Boleh menghilangkan stress.

Related image

Ada kajian yang telah dijalankan oleh scholar-scholar yang menunjukkan apabila anda melukis atau hanya melihat lukisan akan mengurangkan cortisol. Cortisol ni adalah hormone yang keluar apabila anda stress dan dalam waktu yang sama meningkatkan pengeluaran hormone endorphin. Hormone ini membuatkan anda rasa gembira. Kajian yang dilakukan oleh professor Semir Zeki daripada University London menunjukkan yang melihat painting akan memberikan kesan phisiologi yang sama apabila anda merasakan perasaan cinta.

  1. Boleh menaikkan semangat dan juga self-esteem anda.

Related image

Setiap painting yang dihasilkan oleh seseorang artist akan dapat tempias semangat artist yang melukis itu sendiri di dalam painting tersebut. Jadi jika artist cuba melahirkan kegembiraan atau semngat juang, apabila anda melihat painting tersebut akan akan merasakan bende yang sama. “Anda ada kesedihan dalam diri anda, saya ada kesedihan dalam diri saya, dan paintng saya di tempat dimana dua kesedihan ini bertemu dan anda akan rasa kurang sedih” Mark Rokho.

  1. Membuatkan minda anda lebih sihat.

Related image

Manusia sukakan keindahan dan suka melihat bende2 cantik. Kajian yang dilakukan menunjukkan yang ada perubahan dalam ketahanan psikologi manusia dan penigkatan functional connectivity dalam otak anda yang berkaitan dengan tahap mental dan ketahanan memori apabila anda melihat painting.

Painting boleh membuat anda gembira tetapi ia tidak memberikan jaminan jika anda sendiri tidak memahami seni atau kegembiraan itu sendiri. Tetapi dengan mendekatkan diri dan embrace anda dengan seni tidak dapat mengubah anda menjadi “art lover” secara automatic.

5 Tips Mencantikkan Kediaman dengan Paiting

My Art Spaces merupakan syarikat penghasilan karya-karya seni yang pernah berurusan dengan hotel, syarikat Interior Design dan juga individu yang menginginkan karya painting di kediaman mereka. Inilah kepakaran My Art Spaces, dimana kami akan curate dan runding kediaman client dan sedikit sebanyak kami tahu perkara ini.

  1. Menambah pergerakan (Rhythm) dalam Kediaman

Related image

Dalam seni, pergerakan ini adalah cara dimana artis menghasilkan karya yang membawa pergerakan mata penonton ke sesuatu arah. Dengan meletak karya, yang terutamanya sekali karya yang boleh melahirkan keserasian dengan perabot2 di dalam bilik itu akan membuatkan mata orang tertupu terus pada painting itu

  1. Karya tu provide color.

Related image

Sebabnya adalah karya boleh menaikkan atau menenggelamkan warna di dalam kediaman. Pemilihan warna di dalam painting yang sesuai dengan keadaan ruang akan menambah keserian di dalam kediaman tersebut namun jika sebaliknya ia akan mengurangkan keserian warna di dalam kediaman anda.

  1. Membawa keseimbangan dan karakter ke kediaman anda

Contoh, Jika anda mempunyai siling yang tinggi dan anda memilih konsep moden dengan perabot-perabot yang rendah, Karya seni yang tergantung di dinding anda dapat menaikkan suasana dan akan mengimbangi kediaman anda.

  1. Melahirkan “galeri semasa” anda sendiri.

Sebab karya dalah sesuatu yang senang anda gantung dan tanggal. Sentiasa menukar karya dapat melahirkan suasana kediaman yng segar dan menarik. Ia juga dapat melahirkan perspektif yang berbeza. Contoh karya merah tuk raya cina. Karya hijau untuk hari raya, dan campuran merah biru, hijau, oren untuk piihan raya?

  1. Karya sebagai penegasan

Related image

Kadang-kadang bertindak bukan sebagai salah satu alat untuk mengharmonikan sesebuah kediaman, tapi digunakan untuk memberikan sedikit perasaan lemas. Lemas di sini bermaksud ia dapat menarik minat orang atau tetamu untuk cuba membaca mesej yang ingin disampaikan melalui sesuatu painting tersebut.

Anda tidak perlu timbul perasaan takut untuk menghiasi rumah anda dengan painting oleh sebab takut merosakkan suasana kediaman anda. . Ini kerana Karya itu adalah suatu pelaburan yang akan menginspirasi anda untuk berfikir di luar kotak berkenaan dunia sekeliling anda. Istilah “cantik” tidak semestinya menjadi faktor utama untuk anda membeli karya. Sebab karya yang bagus akan menukar sesuatu ruang menjadi menarik.

Elementor #172

KENAPAKAH PAINTING MAHAL?

Syamsul Addenno, Pengasas My Art Spaces

Pernah tak anda tertanya-tanya kenapakah sesuatu painting itu mahal? Dan apa yang dihasilkan tidak setimpal dengan harga yang ditawarkan? Painting yang dihasilkan seperti anak-anak anda boleh buat? Sebagai orang yang telah lama dalam bidang ini, soalan seperti ini adalah selalu ditanya kepada saya. 

Sebelum saya menubuhkan My Art Spaces, soalan ini telah ditanya oleh semua orang, daripada kelas bawahan ke kelas atasan, daripada yang bekerja swasta hingga yang bekerja kerajaan. Mereka ini semua ada satu persamaan, mereka tidak tahu Seni atau kurang pemahaman terhadap dunia seni. Dalam artikel ini saya akan kongsi dengan anda kenapakah sesuatu painting itu mahal.

Pengkarya.

Salah satu yang terbesar, jika bukan yang terbesar, faktor yang membuat harga painting itu meningkat naik adalah kerana pengkarya di sebalik lukisan tersebut. Pernahkah anda mendengar painting Yusof Ghani atau Prof Awang Damit yang dijual kurang daripada sratusan ribu ringgit? 

Seniman Negara, Yusof Ghani dan Dato' M. Nasir

Mungkin tidak! Ini adalah jenis impak yang boleh dimiliki oleh seorang pengkarya pada harga sesebuah painting.Permintaan yang tinggi terhadap lukisan pengkarya-pengkarya ini juga turut menyumbang kepada harga painting tersebut.

Tahukah anda, hanya terdapat kurang daripada 30 painting oleh Leonardo da Vinci yang tinggal hari ini. Jadi, siapa yang tidak mahu memiliki painting Da Vinci! Ini menyebabkan harga painting itu naik. Tambahan pula, apabila beberapa painting oleh pengkarya-pengkarya terkenal muncul di dalam  lelongan, telah menarik banyak minat orang untuk membelinya. Dalam beberapa kes, painting pengkarya menjadi popular hanya selepas kematiannya. Sebagai contoh, Karya-karya seniman seperti Dato’ Syed Ahmad Jamal, Ibrahim Hussin dan lain-lain.

Kualiti Kerja Sesebuah Painting

Kalau nama pengkarya-pengkarya yang sudah terkenal menyebabkan sesebuah painting itu mahal, bagaimana pula painting pegkarya yang tidak terkenal atau baru meningkat naik. Disinilah faktor kualiti painting tersebut yang menyebabkan painting itu mahal. 

Akan tetapi beberapa faktor seperti cara pengkarya membina idea, cara proses penghasilan painting, teknik yang digunakan, dan cara painting itu dipersembahkan meyumbang kepada peningkatan harga sesebuah painting. Sesetengah pengkarya berjaya menguasai faktor-faktor ini dan menyebabkan lukisan mereka menjadi mahal.

Bahan Yang Digunakan Dan Tempoh Masa.

Harga sesebuah painting juga bergantung kepada tempoh masa bilakah Sebuah painting yang dihasilkan pada abad ke 16 mungknlebih mahal berbanding painting yang dihasilkan pada hari ini.

Apabila bercakap tentang painting, material yan digunakan juga boleh memberi kesan kepada harga painting tersebut. Kanvas yang digunakan, warna dan sebagainya secara lansung boleh mempengaruhi dalam mengira harga sesebuah painting. Dalam beberapa kes ketebalan  warna juga memainkan peranan dalam meletak harga painting. minimum sementara yang lain menggunakan lapisan cat tebal. Ini dapat mencerminkan secara langsung jumlah yang dipaparkan pada tanda harga.

Gaya Seni

Gaya seni painting dan harga sebuah painting sangat berkait rapat antara satu sama lain terutama di dalam pasaran seni masa kini. Sebagai contoh, Pasaran Seni di India, abstract painting lebih mahal berbanding gaya seni yang lain. Terdapat pelbagai gaya seni di India, tetapi semua itu tidak mahal seperti abstract painting. Walau bagaimanapun, ini adalah sesuatu yang tidak tetap kerana ada kemungkinan esok gaya seni lain pula lebih mahal.

Di negara luar, masyarakat menganggap  seni adalah satu aset yang boleh dilaburkan. Ramai jutawan menggunakan seni sebagai pelaburan membuatkan sesuatu painting itu mencecah harga jutaan ringgit. Walaubagaimanapun di Malaysia, “budaya” ini juga telah berlaku tetapi tidak meliputi setiap peringkat masyarkat. Kebanyakan yang membeli seni sebagai pelaburan adalah orang peringkat atasan dan orang yang mempunyai kepentingan sahaja berbanding di luar negara orang kelas bawahan juga menganggap seni sebagai asset. Hakikatnya harga painting berubah dari masa ke semasa. Hari ini mungkin ia mahal tetapi ia tidak menjanjikan painting yang sama akan mahal pada hari esok.

Bolehkah anda beritahu sebab lain mengapa sebuah painting mahal? Untuk anda, apakah perkara yang paling berharga tentang painting yang anda mahu beli? Adakah nama, kualiti atau gaya dan medium digunakan? Kongsi pendapat anda dengan kami di ruangan komen.

Dato’ M. Nasir : Seniman Malaysia

Penulis: Syamsul Addenno

Penyanyi, Komposer, Pelakon dan kini, Pelukis?

Kalau bercakap tentang lagenda arena seni musik tanah air, pasti Datuk M. Nasir akan terintas di fikiran anda. Beliau boleh dikatakan sebagai salah seorang taikun di dalam arena musik tempatan, dengan menjadi penggubah lagu, pelakon, penerbit album, pengarah musik dan Datuk M. Nasir juga mempunyai syarikat rakaman sendiri (Luncai Emas). Tapi tahukah anda beliau juga merupakan seorang pelukis. Artikel ini akan mengupas tentang karya-karya yang telah dihasilkan oleh beliau dan apakah yang ingin Dato’ sampaikan.

Buka | Acrylic on Canvas | 100cm x 120cm | 2015
Mimpi Merah | Acrylic on Canvas | 122cm x 92cm | 2015

Dato’ M. Nasir pada mulanya meupakan pelukis yang mempunyai kelulusan dalam seni halus melalui pengajiannya di Nanyang Academy of Fine Arts pada tahun 1977. Walaupun aktif menghasilkan lagu selepas itu, Beliau juga ada menghasilkan seni catan dan aktif menyertai pameran seperti pameran Contemporary Batik Exhibition (1978), 5 Man Show: Viewpoint (1980), dan Maya (1999). Beliau juga ada membuat Solo Exhibition: Tanda dan Tanda 2 di Tapak Gallery milik seniman Negara, Dato’ Yusuf Ghani.

Mimpi | Acrylic on Canvas | 127cm x 96cm | 2015

Datuk M.Nasir menghasilkan lukisan yang mempunyai elemen abstrak dimana jika dilihat ada sedikit sentuhan surrealism dan spiritual. “Kini aku sedang berkerja membongkar bentuk-bentuk yang dipanjangkan oleh minda sehingga ia menjangkau sempadan yang kita kenal untuk mengetahui adakah bentuk-bentuk yang kita pernah kenal lagi atau semua itu pernah kita kenal suatu masa dulu, kata Dato M. Nasir melalui buku pameran solonya, Tanda.”

Pemandangan Minda | Acrylic on Canvas | 91cm x 121cm | 2013
Dato’ M. Nasir bersam pemilik Galeri Tapak, Dato’ Yusof Ghani (Sumber: The Star)

Jika melihat semua lukisan Dato’ pasti ada akan merasakan terpegun dan terpinga-pinga cuba menafsir apakah yang cuba disampaikan. Seperti yang saya lihat ketika pamerannya di Galeri Tapak, saya terpaksa melihat tajuknya dahulu dan konon memahami apa yang beliau katakan. Seperti karyanya yang bertajuk Dewi, setelah diamati kelihat seperti beliau cuba mengambarkan seorang dewi. Kemudian ia membuatkan saya terpikir tajuk itu bukan sekadar mengrevolusikan apa yang cuba beliau sampaikan, Dia telah menulis dan menghasilkan lagu yang memerlukan penghayatan yang mendalam untuk memahami lagu beliau dan saya rasa perihal yang sama juga pada lukisannya.

Dewi | Acrylic on Canvas | 100cm x 120cm | 2014

Tetapi haruslah saya katakan yang ini tidaklah bermaksud Dato’ M. Nasir menghasilkan karya ini untuk bercerita tentang lagunya. Walaupun lagu itulah seakan nampak di dalam karyanya.

 

Karya Seni Catan: Nama dan Corak Abstrak

Saksikan karya seni catan yang dihasilkan di atas papan plywood. Tema yang digunakan adalah abstrak, corak dan nama. Karya seni ini sesuai untuk hadiah harijadi, ulang tahun perkahwinan atau sebagai perhiasan untuk dinding kediaman anda sila nikmati video penghasilan karya seni catan.

Subscribe untuk lihat video-video yang akan kami upload setiap minggu.

Like dan follow My Art Spaces di:-

FB: https://www.facebook.com/artspaces.my

IG: https://www.instagram.com/my_artspaces

Twitter: https://www.twitter.com/my_artspaces

Untuk Maklumat Lanjut Sila Klik LINK INI

Kumpulan Seni Malaysia

MATA HATI : For Your Pleasure

Berdaftar sebagai koperasi, MATAHATI adalah kumpulan yang ditubuhkan oleh pelajar-pelajar dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang menghabiskan pengajian bersama-sama pada tahun 1991. Pada mulanya kumpulan ini bermula dengan 7 orang ahli, dan ketika kumpulan ini berkembang, ahlinya berkurang menjadi 5 orang sahaja: Ahmad Fuad Osman, Ahmad Shukri Mohamed, Bayu Utomo Radjikin, Hamir Soib dan Masnoor Ramli Mahmud. Matlamat kumpulan ini berfungsi sebagai struktur sokongan kepada artis, sebagai wadah untuk idea-idea dan kaedah kerja yang baru, atau pertolongan kepada sesama sendiri. Mari kenali artis-artis yang hebat ini.

 

AHMAD FUAD OSMAN

Dilahirkan pada tahun 1969, Ahmad Fuad meninggalkan kampung halamannya di Baling, Kedah pada tahun 1987 untuk mendapatkan ijazah dalam bidang Fine Art di Universiti Teknologi MARA UiTM dan mendapat kelulusan Sarjana Muda Seni Halus pada tahun 1991.

Karyanya bukan sahaja mendapat perhatian di dalam negara sahaja malah di seluruh dunia dan dipamerkan di institusi besar seperti Galeri Seni Visual Negara dan Galeri Petronas Malaysia; Tacheles Berlin, Jerman; Muzium Seni Metropolitan Seoul, Korea; Muzium Seni Singapura; Pusat Seni Gertrude, Melbourne, Australia; Muzium Seni Guangdong China; Muzium Seni Yokohama, Jepun; Manes Gallery, Republik Czech; Galeri Red Mill, Vermont USA, dan banyak lagi galeri dan muzium.

Majoriti karya-karyanya lebih memfokuskan keperibadian sendiri dan juga persekitaran dan kehidupan hariannya. Menurut Ahmad Fuad, pendekatan beliau dalam seni tidak semestinya hanya untuk bercerita, kadang-kadang, ia bertujuan untuk membangkitkan emosi dan persoalan. Dia sentiasa percaya bahawa seni mempunyai keupayaan untuk membantu kita mengubah, bergerak, belajar, berkembang, membebaskan, mencerminkan, meninjau, menganalisis, berkongsi dan hidup.

Hasil Seni Ahmad Fuad Osman

SYHHH..! DOK DIAM DIAM, JANGAN BANTAH. MULUT HANG HANYA BOLEH GUNA UNTUH CAKAP YAAA SAJA, BAGHU HANG BOLEH JOIN DEPA…SENANG LA JADI KAYA —– Oil on canvas | 244cm x 244cm | 1999

 

AHMAD SHUKRI MOHAMED

Ahmad Shukri Mohamed merupakan salah seorang artis yang tidak asing lagi dalam aliran seni Malaysia. Merupakan anak jati Kelantan yang dilahirkan pada tahun 1969, beliau berjaya mencipta nama setelah mendapat kelulusan Sarjana Muda Seni Halus pada tahun 1991. Beliau berjaya menaiki tangga era kesenian Malaysia bermula tahun 1998 melalui pameran solonya yang pertama bertajuk 939495969798 di Art Salon, Kuala Lumpur. Antara pameran solo beliau yang lain termasuklah Boy & Girl di Gallerie Taksu, Kuala Lumpur, “Virus”, Art Seasons, Singapore dan “Golden Gate”, Pace Gallery, Petaling Jaya pada tahun 2003.

Pendekatan yang ditunjukkan dalam hasil karya beliau adalah keprihatinannya terhadap degradasi sumber semula jadi yang tidak terkawal terutamanya hutan hujan Malaysia disebabkan oleh keuntungan yang tinggi. Tidak terikat kepada satu jenis gaya sahaja, teknik dan media yang digunakan termasuklah kolaj. Karya Shukri menawarkan komposisi kaya-kaya seperti yang dapat dilihat secara visual dan juga metafora yang bertujuan mengupas diri untuk mendedahkan tamak manusia. Subjek matter yang digunakan termasuklah watak kartun dan figura serta ekosistem.

Hasil Seni Ahmad Shukri Mohamed

VIRUS SERIES, Inscribed ‘ahmad shukri mhd 2003′ on reverse —– Mixed media on canvas | 56cm x 56cm | 2003

 

BAYU UTOMO RADJIKIN

 

Bayu Utomo Radjikin juga merupakan nama yang besar di pentas era seni Malaysia pada masa kini. Seniman yang berasal dari Sabah ini mendapat kelulusan Sarjana Muda Seni Halus dan menamatkan zaman pengajiannya pada tahun 1991 di Universiti Teknologi MARA (UiTM). Bayu Utomo bukan sahaja seorang artis kontemporari dari MATAHATI dan The F Klub, malah beliau juga merupakan Pengarah HOM Art Trans. Bukan hanya terikat kepada satu bahagian seni iaitu arca sahaja, painting figura beliau juga merupakan antara artwork yang dikenali dalam pentas seni kontemporari Malaysia. Hasil seni beliau lebih memfokuskan keperibadian diri, kritikan sosial dan juga ketegangan politik antarabangsa.

Antara pameran solo beliau termasuklah  Face Without Name, The Substation Gallery, Singapore (2011), Mind The Gap: From KL to London and Back, Wei-Ling Gallery, Kuala Lumpur (2007), Tuboh: Bayu Utomo Radjikin, Galeri Citra, Kuala Lumpur, Malaysia (2003), Mencari Pahlawan…sebuah study, Sutra Dance Theatre, Kuala Lumpur, Malaysia (2003) and Diri: Bayu Utomo Radjikin, Lukisan & Catan Portret Diri bertarikh 1989 – 2001, MADC, Kuala Lumpur (2001).

Hasil Seni Bayu Utomo Radjikin

Lang Ngindang —– Ceramic and welded steel | 116 cm x 61 cm x 120 cm | 1991

 

HAMIR SOIB

Hamir Soib adalah seorang artis dari Johor yang dilahirkan pada tahun 1969. Muncul dalam senario seni kontemporari Malaysia pada awal 1990-an sebagai salah seorang ahli MATAHATI, Hamir Soib menggabungkan pendekatan teaternya untuk melukis dengan gayanya yang tersendiri iaitu magical-fantastic realisme untuk mewujudkan hasil seni yang bertindak sebagai kritikan terhadap keadaan sosio-politik masyarakat hari ini.

Kemunculan awal Hamir ke dalam pentas seni di Malaysia adalah menerusi pameran MATAHATI “Life” pada tahun 1993, dan sejak itu beliau telah menyertai pelbagai pertunjukan dan pameran secara  berkumpulan. Perlahan dalam menaiki tangga dalam dunia seni, Hamir menumpukan fokus beliau pada kerjayanya sebagai pereka set bagi teater dan filem, di mana kepakaran utamanya ialah dalam menghasilkan latar belakang dramatik untuk pentas.

Salah satu aspek yang paling menarik dalam karyanya ialah keupayaan beliau untuk mencerminkan isu-isu semasa yang dihadapi oleh masyarakat, sama ada politik, sosial atau agama. Antara pameran solo beliau ialah Pameran Tunggal, Gudang, Selangor (2005), Imbasan, Wei-Ling Gallery, Kuala Lumpur (2007) dan Arrival, Ernst & Young ASEAN, Singapore (2009).

Hasil Seni Hamir Soib

Great Malaysian Contemporary Art 2014 , Hot Seat —– Acrylic and Bitumen on Jute | 210cm x 330cm | 2014

 

MANSOOR RAMLI MAHMUD

Masnoor Ramli Mahmud bukan asing dalam kalangan pelukis tempatan malah hasil buah tangannya sentiasa ditunggu kerana mempunyai kelainan, unik dan segar. Masnoor Ramli Mahmud adalah salah seorang ahli di sebalik pembentukan kumpulan seni pertama Malaysia yang dipanggil MATAHATI.

Subjek matter bagi Masnoor menitikberatkan hubungan yang mendalam antara manusia dengan alam sekitar. Sebagai hasil pemerhatian terperinci, Masnoor Ramli Mahmud berjaya menghasilkan karya seni yang mencerminkan nuansa gelap dan juga peralihan psikologi, rohani dan budaya identiti dan sejarah masyarakat purba di seluruh Kepulauan Melayu. Beberapa karya beliau yang telah dijual termasuk ‘VOTE’ yang dijual di Artis Malaysia, & Seni Asia Tenggara Henry Artcher Auctioneers pada tahun 2014.

Antara pameran solo beliau ialah  Bumi Manusia: Revisited, Penang State Art Museum Gallery (2009) dan Solo exhibition, White Box@Publika, Kuala Lumpur (2014).

Hasil Seni Mansoor Ramli Mahmud

Moulding the History —– acrylic on canvas | 164 x 279 cm

Kesimpulannya Kumpulan Seni ataupun Art Group adalah sangat penting di dalam perkembangan seni seseorang artist kerana kumpulan seni dapat memberi impak kepada sesorang individu, kumpulan itu sendiri dan masyarakat. Kepada individu, mereka dapat meningkatkan bakat dan kemahiran berkomunikasi sesama mereka. Kumpulan itu sendiri dapat memainkan peranan dalam mengekalkan dan mempromosikan identiti kumpulan di samping dapat memberikan semangat kepada kumpulan-kumpulan seni yang beru atau meningkat naik. Masyarakat pula dapat merasai peningkatan dari segi ekonomi tempatan dan juga negara. Kita dapat llihat pada masa akan datang akan lebiih banyakk lagi kumpulan seni yang akan timbul untuk memeriahkan lagi seni Malaysia.

Cara Membeli Seni Catan Untuk Rumah Anda

Dalam Enam Langkah Mudah

Penulis: Ammar Safuan

Editor: Firdaus Nordin

Memilih seni catan untuk rumah anda boleh menjadi satu cabaran. Berikut adalah enam tips untuk membantu anda. Ilustrasi oleh Sunny Eckerle

Kebanyakkan galeri, di dalamnya mempunyai dinding putih yang besar, kurator dengan potongan rambut yang kemas, dan ai memberikan satu perasaan yang mengerunkan. Berjalan ke dalam galeri dengan fikiran untuk membeli lukisan yang akan mengisi ruang kosong yang membosankan di atas sofa anda memerlukan keberanian dan pengetahuan yang cukup banyak.

Tetapi itu tidak menjadi sebab untuk anda terus berpuas hati dan membeli seni catan yang mahal. Syamsul Addenno, pengasas galeri seni online, My Art Spaces, memberikan anda tip terbaik untuk membeli sesebuah seni catan yang sempurna untuk ruang anda.

1. Mulakan dengan niat

Halangan terbesar ketika membeli sebuah seni catan adalah ketakutan kelihatan bodoh apabila bercakap tentang seni catan yang anda mahukan. Seni mempunyai bahasanya yang tersendiri, dan ia boleh menjadi sangat membosankan. “Jika anda tidak mempunyai pengalaman dalam dunia seni, ia boleh menakutkan untuk memasuki galeri dan tidak tahu di mana anda harus bermula bermula,” kata Syamsul Addenno.

Kuncinya adalah untuk mengatasi rasa takut itu, Syamsul, painting specialist berkata, cipta satu “projek” terlebih dahulu dalam fikiran anda: Mungkin ruang kosong di dinding anda yang perlu diisi, atau keinginan untuk menambahkan warna ke dalam bilik anda.

“Apabila anda sudah jelas niat anda, tidak kira jika anda tidak “berbahasa” seni,” kata Syamsul, “Anda akan tahu apa yang anda cari, dan itu menjadikannya lebih mudah untuk mencari sesuatu yang anda suka.”

2. Tahu bajet anda

“Keutamaan yang pertama bagi kolektor baru adalah fokus kepada berapakah bajet anda,” kata Syamsul. Sebelum anda mula mencari seni catan dan cuba untuk menentukan apa yang anda mahu beli, anda harus menentukan berapa banyak yang anda boleh dan mampu belanja untuk sesebuah seni catan. “Tentukan had anda dan pastikan ia tidak berubah-ubah,” katanya.

Jadi, berapa banyak wang yang perlu anda ada untuk mula mengumpul seni? “Saya tidak fikir ada had yang lebih rendah untuk membeli seni,” kata Syamsul. “Anda boleh membeli seni catan tidak kira berapakah bajet anda. yang penting adalah hanya untuk membeli satu seni catan.” Syamsul mengatakan bahawa anda boleh mendapatkan lukisan yang sangat bagus oleh artist baru dengan RM 300. “Tetapi jika bajet anda hanya RM 100 ,” kata Syamsul, “masih ada banyak lagi seni catan yang cantik yang anda boleh beli dengan RM 100.”

3. Dapatkan seni catan yang paling berbaloi dengan jumlah wang anda

Sebaik sahaja anda tahu berapa banyak yang anda ingin belanjakan, anda harus mencuba mendapatkan seberapa banyak seni catan dengan jumlah wang anda. “Kebiasaannya, lebih banyak yang anda dapat daripada jumlah tersebut adalah lebih baik.” kata Syamsul.”Contohnya, jika bajet anda RM 1000, dan pilihan anda adalah 20 x 20 inchi ataupun 40 x 40 inchi, pada saya, lebih besar adalah lebih baik bagi sesiapa yang ingin mengumpul seni catan, supaya anda ada satu seni catan yang besar dan menyerlah.”

Cara yang bagus untuk mendapat seni catan yang baik dengan harga yang murah adalah dengan membeli karya artis baru atau sedang meningkat naik. “Hasil seni catan artis tersebut mempunyai potensi untuk meningkat kadar nilainya, tapi itu bukanlah kepentingan anda,” kata Syamsul. “Ia adalah sesuatu yang menarik dan menakjubkan apa yang anda boleh dapat daripada artis yang baru bermula menghasilkan seni catan. Ada banyak lagi hasil seni catan yang benar-benar cantik di luar sana.”

Selain itu, jika anda ingin membeli seni catan di galeri, Syamsul berkata untuk selalu bertanya sama ada harga tersebut adalah harga yang muktamad. “Anda boleh secara terbuka bertanya jika ada potongan harga,” katanya. “Galeri sering menawarkan diskaun 5 atau 10%.”

4. Cuba beli melalui online

Biasanya, kolektor membeli hasil seni catan melalui galeri, menghadkan pilihan mereka kepada galeri berdekatan kawasan mereka sahaja. Dalam tempoh lima tahun yang lalu, kurator memberitahu bahawa pembelian seni dalam talian telah memberikan pilihan yang luas kepada apa yang anda boleh beli. Galeri-galeri online seperti Artsy, Artisan Malaysia, dan My Art Spaces menghapuskan halangan kemasukan untuk pengumpul seni yang baru dan mendemokratisasikan proses tersebut.

“Jika anda tidak melancong, galeri online menawarkan peluang untuk melihat seni dari seluruh dunia,” kata Syamsul. “Laman kami [My Art Spaces] mempunyai seni catan hasil daripada artis dari pelbagai latar belakang dari seluruh Malaysia.” My Art Space juga menawarkan perkhidmatan kurator dalam talian yang boleh membantu anda mencari hasil seni catan yang sepadan dengan semua keinginan anda untuk bilik anda.

5. Ambil tahu tentang cerita sebalik hasil seni catan 

“Seni adalah pemula bicara, atau convesation strater,” kata Syamsul. Apabila seseorang datang ke rumah anda dan melihat hasil seni catan di dinding, anda berharap ia cukup baik untuk memberi pemula kepada perbualan. “Sebagai pemilik karya seni, anda benar-benar mahu tahu cerita di sebalik sesebuah hasil seni tersebut.” Sebaik sahaja anda jumpa hasil seni yang mungkin anda mahu beli, ketahui semua maklumat tentang hasil seni tersebut
 
Kebanyakan galeri mempunyai maklumat mengenai kehidupan dan latihan seseorang artis, dan dapat memberitahu anda cerita di sebalik sebuah hasil seni catan: mengapa ia dicipta, apakah maksud ia kepada artis tersebut, dan pelbagai fakta menarik yang dapat anda jamukan kepada tetamu anda.
 

6. Beli sesuatu yang anda suka

1
“Semakin banyak yang anda lihat,” kata Syamsul, “semakin anda akan faham apa yang anda suka.” Dan tidak kira betapa sedikitnya anda tahu, atau ketakutan yang anda rasakan, jika anda melihat sesuatu yang anda yakin dan anda suka, beli. “Jangan takut untuk membuat pembelian pertama,” kata Syamsul lagi. “Ia akan jadi sebahagian dari hidup anda, anda akan hidup dengannya. Anda mahu hasil seni catan tersebut menjadi inspirasi kepada anda setiap hari.”
 
 

Beli Painting Boleh Kaya ke?

Penulis: Ammar Safuan

Editor: Firdaus Nordin

My Art Spaces artist in action
Laman sesawang seperti My Art Spaces membolehkan artis yang kurang pendedahan untuk menjual karya mereka

Ia ibarat fantasi menang tiket loteri.

Lukisan yang anda lihat di kedai antik rupa-rupanya bernilai ribuan, atau lukisan hodoh yang diberikan kepada anda oleh nenek anda dan anda simpan di dalam bilik stor sebenarnya bernilai tumpukan wang.

Pada seorang pelabur impian itu telah menjadi kenyataan.

Lukisan Christ yang dipercayai telah dihasilkan oleh Leonardo da Vinci baru saja dijual dengan rekod painting termahal di dunia dengan rekod $ 450m (RM 1.7 Billion).

Kalau 60 tahun yang lalu, lukisan yang sama, masyarakat menganggap karya tersebut dihasilkan oleh seorang pengikut Leonardo dan bukannya karya Leonardo sendiri, yang dijual di lelongan hanya dengan £ 45 (RM 245.89).

Walaupun menyumbang inflasi itulah pulangan cukup dramatik ke atas pelaburan anda.

Jadi, melabur dalam lukisan cara yang baik untuk menjadi kaya dengan cepat? Dan bagaimana anda perlu melabur dalam seni?

Beliau berkata walaupun cerita seperti lukisan Leonardo menjadikannya kelihatan menarik, kes seperti ini agak jarang berlaku.

Art agents celebrating
Ejen-ejen seni meraikan ketika jualan Leonardo selesai

“Dengan sangat berhati-hati” nasihat Patrick Connolly, penasihat kewangan di Chase de Vere. 

Beliau berkata walaupun cerita seperti lukisan Leonardo menjadikannya kelihatan menarik, kes seperti ini agak jarang berlaku.

Encik Connolly berkata Chase de Vere tidak mengesyorkan pelanggan mereka melabur dalam seni kerana kekurangannya melebihi kelebihan.

“Ia tidak menghasilkan pendapatan,” katanya.

“Apa yang anda akan dapat hanyalah berasaskan bekalan dan permintaan dan ada pergerakan besar, ke atas atau ke bawah, jika ada perubahan dalam persekitaran ekonomi atau jika karya seniman tersebut timbul dan tenggelam.”

Rise Art pop-up month long exhibition in Hong Kong
Terdapat banyak pameran seni yang memberi peluang untuk pembeli yang tidak kaya memiliki painting.

Pengecualian, katanya adalah untuk orang kaya yang mempunyai banyak pelaburan dan perlu memastikan mereka tidak terlalu bergantung pada satu sektor tertentu.

Oleh kerana seni tidak mempunyai kaitan dengan pasaran saham, bermakna nilai lukisan dapat naik walaupun ketika pasaran jatuh, menjadikannya kepelbagaian yang baik untuk portfolio pelaburan.

Untuk melabur dalam seni sebagai pelaburan yang benar, dia mencadangkan anda memerlukan dana permulaan sekurang-kurangnya £ 5,000, dan mungkin sehingga £ 500,000, yang boleh digunakan untuk membeli karya seni individu atau melabur dalam dana seni.

Tetapi ia bukan hanya semata-mata mempunyai wang yang cukup untuk membeli lukisan. Mana-mana dana akan mengenakan yuran pengurusan, dan jika anda membeli lukisan yang mahal kemudian melakukan perkara yang kelihatan jelas untuk memberikan kebanggaan di dinding rumah anda, sebenarnya ia boleh menjadi cara yang cepat untuk mengurangkan nilainya.

dog portrait
Meletakkan lukisan mahal di dinding akan membuatkan nilainya akan berkurang.

Karya-karya seni yang mahal sering disimpan di dalam kotak pelindung lengkap dengan pengesan untuk memantau tahap kelembapan dan suhu, dan untuk melindungi mereka dari kerosakan matahari atau kecelakaan lain seperti cawan kopi tumpah.

Dan jika anda meletakkannya di dinding anda maka kos insurans anda mungkin tinggi, amaran Encik Connolly.

“Jika sepatah perkataan keluar bahawa anda mempunyai seni mahal yang tergantung di dinding anda, maka anda mungkin menjadi target untuk pencuri,” katanya.

Seni juga bukan pelaburan yang dikawal selia sehingga apabila perkara buruk berlaku – contohnya, karya seni tiruan – maka pelabur tidak dapat ganti rugi atas karya tiruan tersebut.

“Jadi, apa yang anda dapatkan adalah aset yang tidak terkawal dan tidak cair, dengan kos yang berpotensi tinggi, prestasi yang tidak menentu dan yang tidak menghasilkan pendapatan, ini tidak menarik kepada kebanyakan pelabur,” kata Encik Connolly.

Someone takes a smart phone image of the painting in a darkly lit room
Harga jualan tinggi lukisan Leonardo adalah tidak tipikal.

Kajian juga mencadangkan bahawa purata pulangan pelaburan seni agak kurang hebat berbanding dengan pemilik lukisan Leonardo.

Kajian akademik baru-baru ini, berdasarkan pemeriksaan data dari 1.2 juta premis lelongan lukisan, lakaran dan cetakan, menyimpulkan bahawa nilai seni dinilai dengan 3.97% setahun, dalam nilai dolar AS sebenar, antara 1957 dan 2007.

Sudah tentu berdasarkan kadar faedah semasa yang rendah, itu masih lagi pulangan yang lebih baik daripada banyak akaun simpanan yang dapat berikan kepada anda.

Penyelaras seni & kewangan Deloitte Adriano Picinati di Torcello berkata lukisan juga dilihat sebagai pelaburan yang menarik kerana ianya sangat jelas apa yang anda beli.

Laporan Deloitte baru-baru ini mengenai sektor menunjukkan bahawa selepas penurunan dalam pasaran seni global sepanjang 2016, penjualan lelongan pulih dalam enam bulan pertama tahun 2017.

Encik Picinati di Torcello mengatakan sebahagian daripada ini didorong oleh keinginan pelabur untuk “aset sebenar”. Dia mengatakan bahawa kerana ramai pelabur kehilangan wang dalam krisis kewangan dengan melabur dalam produk yang mereka tidak faham, mereka beralih kepada perkara-perkara seperti seni.

“Pelanggan yang kaya menghabiskan sebahagian besar kekayaan mereka untuk seni dan koleksi,” katanya.

Namun, anda tidak perlu terlalu kaya untuk melabur dalam seni.

Pengasas My Art Spaces Syamsul Addenno mengatakan anda tidak perlu menjadi kaya untuk membeli seni

Terdapat banyak pameran seni dan online art gallery seperti My Art Spaces yang menyasarkan pembeli dengan bajet yang lebih sederhana.

My Art Spaces galeri yang menjalankan perniagaan online menawarkan lukisan yang berkualiti tinggi serendah RM 100 sehingga ke RM6000 untuk sesebuah karya.

Syamsul Addenno berkata motivasi di sebalik perniagaan itu adalah untuk membuktikan bahawa “anda tidak perlu menjadi menjadi jutawan untuk membeli seni”

Tetapi walaupun harga sebuah lukisan murah, jangan anda membeli sebuah lukisan hanya untuk jadi jutawan.

Kebanyakan ahli industri seni mencadangkan anda membeli sesuatu seni kerana anda menyukainya, bukan kerana anda ingin menjadi kaya.

“Pendekatan yang paling masuk akal mungkin adalah untuk membeli sesuatu yang mereka suka dan mampu, bersedia untuk menyimpannya atas dasar sukakan karya tersebut.” kata Encik Syamsul.

“Jika nilainya meningkat maka ianya harus menjadi bonus tambahan.”

Scroll To Top